Weetjes over oren



1. Vrouwen vs. Mannen

Vrouwen kunnen beter horen dan mannen. Het wordt weleens gezegd, maar is het ook echt zo? Ja! Het mannelijk gehoor neemt namelijk twee keer zo snel af, en mannen krijgen twee keer zo vaak last van gehoorverlies. Ook horen vrouwen middelhoge tonen, zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. De hormonen ‘beschermen’ vrouwen zelfs tussen hun 30e en 50e levensjaar.

2. De weg van het geluid

Geluid wordt opgevangen door je oorschelp. Via de oorschelp gaat het geluid de gehoorgang in. Vervolgens komt het bij het trommelvlies waardoor deze begint te trillen. Deze trilling gaat verder naar de gehoorbeentjes waar de trilling wordt doorgegeven aan het binnenoor. In het slakkenhuis brengt de vloeistof de trilhaartjes in beweging. De gehoorzenuw vangt de signalen op van de trilhaartjes en stuurt het door naar de hersenen. De hersenen herkennen het geluid, en zo weet jij wat je hoort. Dit alles gebeurt met een snelheid waarin je niet eens het eerste woord van dit artikel kunt lezen.

3. Gehoorproblemen

1.400.000 Nederlanders kampen met gehoorproblemen. Ja, je leest het goed! Dat is bijna 10% van de Nederlandse bevolking.

4. Gehoorbeschadiging

Ondanks dat bij de meeste volwassen de pijngrens rond de 120 decibel ligt, kun je al na minimaal 4 uur blootstelling aan geluiden boven de 80 decibelgrens gehoorbeschadiging oplopen. Muziek in de horeca en het uitgaansleven komt al snel boven de 100 decibel uit.

5. Grote oren

Ondanks dat we aan het einde van onze puberteit volgroeide volwassenen zijn, stoppen onze oren niet met groeien. De groei van onze oren schijnt gemiddeld 0,2 millimeter per jaar te bedragen, wat neerkomt op één centimeter in vijftig jaar.



6. Sommige mensen walgen van geluid

Die mensen hebben te maken met iets wat ‘misofonie‘ heeft, letterlijk ‘haat van geluid’. Zij ervaren een extreme walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde ‘normale’ geluiden. Dit zijn vaak geluiden die mensen maken, zoals adem- of eetgeluiden.

7. Gekras op een krijtbord

Ga jij al rillen bij de gedachte? Je bent niet alleen. De amygdala, het deel van de hersenen dat een centrale rol heeft bij de verwerking van weerzinwekkende prikkels en regulatie van angst zorgt dat onze auditieve cortex actiever wordt bij het horen van krassende geluiden. Hoge tonen zoals gekras en gegil associëren we met gevaar, vooral geluiden met frequenties tussen de 2000 en 5000 Hertz zijn heel onplezierig.



8. Decibel is geen eenheid

Dat te veel decibels schade kunnen aanrichten, lazen we al in dit artikel. Maar wist je dat decibel (dB) geen eenheid is maar een logaritmische schaal om verhoudingen aan te duiden? Eén decibel is één tiende van een bel. Als een geluid 10 decibel harder wordt, klinkt het 10 keer zo hard. Is de stijging 20 decibel, dan is het 100 (10 tot de tweede macht) keer harder. De pijngrens (140 decibel) is bijvoorbeeld een luchtalarmsirene van dichtbij. Onherstelbare oorschade krijg je bij 180 decibel (een miljard keer harder dan de hoorgrens): pal naast een raket die wordt gelanceerd.

9. Beethoven schreef de 9e symfonie toen hij volledig doof was

Beethoven kampte al van zijn 30e met slechthorendheid, op zijn 48ste werd hij helemaal doof. Desondanks ging hij gewoon door met componeren. Hij zei dat de muziek in zijn hoofd klonk toen hij het opschreef.

10. Doven zeggen geen "hatsjie"

Engelstaligen zeggen “achoo”, terwijl de Fransen liever niezen terwijl ze “atchoum” zeggen, Japanners niezen dan weer met “hakashun” en doven niezen zonder geluid. Het geluidseffect die we maken is cultureel bepaald, in elke taal is het dus iets anders. Bij doven hoor je vooral de ademgeluiden die zij produceren bij het niezen.



11. Slechthorenden hadden vroeger een waarschuwingsbordje achterop hun fiets

We lopen al lang niet meer met een hoortoeter aan ons oor, als we niet zo goed meer horen. Hoewel het een onhandig ding was, maakte het wel onmiddellijk duidelijk aan je gesprekspartner dat je niet zo goed hoort en dat kan soms van levensbelang zijn! Zo werden er een tijdje speciale plaatjes gebruikt die je achterop je fiets kon monteren waarop grote letters S en H stonden voor Slecht Horend. Misschien iets om opnieuw in te voeren.





Adres

Houtstraat 54
1353 BC Almere Haven

 036 - 303 09 07
 info@expertcentrumhetoor.nl

In verband met bijscholing zijn wij van 9 t/m 12 februari 2024 gesloten.



 Volg ons

BTW nummer: NL003754209B08
kvk nummer: 82953686

Openingstijden

Maandag: 9.30 – 17.30 uur
Dinsdag: 9.30 – 17.30 uur
Woensdag: 9.30 – 17.30 uur
Donderdag: gesloten
Vrijdag: 9.30 – 17.30 uur
(evt. buiten openingstijden op afspraak)

Leverings- en betalingsvoorwaarden

Bereikbaarheid Almere Haven

Almere Haven is prima te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Maar het is ook zeker aantrekkelijk om met de auto te komen.

Auto parkeren
In Almere Haven kunt u gratis parkeren. Er zijn twee parkeergarages die 24 uur per dag open zijn: de Sluisgarage en de Brinkgarage. Daarnaast zijn er nog een groot aantal gratis parkeerplaatsen rondom het winkelgebied. Deze zijn in de Houtstraat, de Meerstraat, het Bivak, de Kerkstraat, de Haak, de Plaats, en op het Binnenhof.

Openbaar vervoer
Ook met het openbaar vervoer bent u snel in Almere Haven. Vanuit het centrum van Almere vertrekken elke paar minuten bussen naar Almere Haven. In slechts 15 minuten bent u in het centrum van Haven. Er is geen station in Almere Haven, maar ook met de streekbus is het gemakkelijk bereikbaar. De reistijd vanaf Amsterdam is ongeveer 45 minuten.

Busvervoerder Keolis verzorgt onder de naam allGo het busvervoer in heel Almere, dus ook in Haven. Informatie over de tijden is te vinden op de website van allGo.

Daarom Expertcentrum het Oor


  • De klant staat voorop - uw wensen en eisen vormen ons uitgangspunt
  • Eerlijkheid - ook als het nieuws niet positief is
  • Persoonlijke aandacht
  • Transparantie - openheid in aanpak en prijsopbouw
  • Optimale service - u betaalt pas als u volledig tevreden bent
  • Onafhankelijkheid - we werken met alle A-merken